بررسی امکان ساخت تخته خرده چوب از کاه گندم و تراشه روکش راش

مقدمه

با افزایش رشد جمعیت و افزایش تقاضای محصولات مرکب چوبی در جهان، کشورهای پیشرفته و حتی کشورهای غنی از جنگل به فکر استفاده کردن از منابع لیگنوسلولزی و غیر چوبی در تولید محصولات مرکب چوبی می باشند. در کشور ما «ایران» صنایع کاغذ و اوراق فشرده چوبی هنوز به طور سنتی از جنگل برای تامین الیاف و مواد اولیه استفاده می کنند.

در صورتی که با توجه به عواملی نظیر افزایش رشد جمعیت و متعاقب آن افزایش تقاضای جامعه برای محصولات مرکب چوبی، فقیر بودن پوشش جنگلی در ایران و محدودیت بهره برداری از جنگل های شمال، ممنوعیت واردات گرده بينه با پوست، لزوم توجه به سایر منابع لینگوسلولزی نظیر پسماندهای کشاورزی و جایگزینی گیاهان غیر چوبی مثل نی، باگاس، کاه گندم و کاه برنج امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

فهرست مطالب
عنوان                                                 صفحه

فصل اول : مقدمه ……………………………………………………………………………………………………………………….
1- كليات …………………………………………………………………………………………………………………………………………
1-1 تعريف تخته خرده چوب ……………………………………………………………………………………………………………..
1-2 تاريخچه صنعت تخته خرده چوب در جهان …………………………………………………………………………………..
1-3 تاريخچه صنعت تخته خرده چوب در ايران …………………………………………………………………………………….
1-4 مصرف تخته خرده چوب دركشور ………………………………………………………………………………………………..
1-5 نحوه ساخت تخته خرده چوب …………………………………………………………………………………………………..
1-6 مشخصات گياه شناسي كاه گندم …………………………………………………………………………………………………..
1-7 ساختمان فيزيكي و خصوصيات شيميايي كاه گندم ………………………………………………………………………….
1-8 اهداف انجام اين مطالعه ………………………………………………………………………………………………………………
فصل دوم : سابقه تحقيق ………………………………………………………………………………………………………………………..
فصل سوم : مواد و روشها  ……………………………………………………………………………………………………………
3-1 عوامل متغير ………………………………………………………………………………………………………………………………
3-2 عوامل ثابت ……………………………………………………………………………………………………………………………….
ارائه تجزيه و تحليل نتايج ……………………………………………………………………………………………………………
3-3 مراحل ساخت تخته هاي آزمايشگاهي ……………………………………………………………………………………………
3-3-1 تهيه ماده اوليه ……………………………………………………………………………………………………………………………..
3-3-2 تعيين درصد رطوبت خرده چوب و كاه گندم …………………………………………………………………………………
3-3-3 تعيين ابعاد كاه گندم …………………………………………………………………………………………………………………….
3-3-4 نوع چسب …………………………………………………………………………………………………………………………………
3-4 بررسي خصوصيات رزين ……………………………………………………………………………………………………………..
3-4-1 گرانروي رزين …………………………………………………………………………………………………………………………..
3-4-2 PH محلول رزين ………………………………………………………………………………………………………………………

فهرست مطالب
عنوان                                                 صفحه

3-4-3 درصد مواد جامد رزين  …………………………………………………………………………………………………………….
3-4-4 تعيين وزن مخصوص چسب …………………………………………………………………………………………………….
3-4-5 تعيين زمان انعقادچسب ……………………………………………………………………………………………………………
3-5 آناليز شيميايي كاه گندم …………………………………………………………………………………………………….
3-5-1 تعيين مقدار ليگنين ………………………………………………………………………………………………………………
3-5-2 تعيين مقدار سلولز ……………………………………………………………………………………………………………………..
2-5-3 تعيين مقدار خاكستر……………………………………………………………………………………………………………………
3-6 چسب زني تراشه هاي روكش راش و كاه گندم………………………………………………………………………………
3-7 هاردنر(كاتاليزور)…………………………………………………………………………………………………………………………..
3-8 تشكيل كيك ……………………………………………………………………………………………………………………………..
3-9 پرس كردن ………………………………………………………………………………………………………………………………
3-10 كليماتيزه كردن تخته ها ………………………………………………………………………………………………………………
3-11 تهيه نمونه هاي آزموني …………………………………………………………………………………………………………………
3-12 اندازه گيري خصوصيات فيزيكي و مكانيكي تخته ها…………………………………………………………………………
3-12-1 اندازه گيري دانسيته و رطوبت تخته ها ……………………………………………………………………………………..
3-12-2 آزمايش اندازه گيري مدول گسيختگي (MOR  ) و مدول آلاستيسيته(MOE ) ……………………………..
3-12-3 آزمايش اندازه گيري مقاومت چسبندگي داخلي ( IB  ) ………………………………………………………………
3-12-4 آزمايش تعيين ميزان واكشيدگي ضخامت و جذب آب ( 2و24 ساعت ) ………………………………………
3-12-5 آزمايش مقاومت به ضربه …………………………………………………………………………………………………………
فصل چهارم : نتايج  ……………………………………………………………………………………………………………………
4-1 مقاومت خمشي (MOR  ) ………………………………………………………………………………………………………..
4-1-1 تاثير مستقل درصد اختلاط بر مقاومت خمشي (MOR ) ……………………………………………………………….
4-1-2 تاثير مستقل درجه حرارت پرس بر مقاومت خمشي ( MOR  ) ……………………………………………………..
4-1-3 تاثير متقابل درصد اختلاط ودرجه حرارت پرس بر مقاو.مت خمشي ( MOR  ) ……………………………..
4-2 مدول الاستيسيته(MOE  ) ………………………………………………………………………………………………………
4-2-1 تاثير مستقل درصد اختلاط بر مدول الاستيسيته(MOE  ) ………………………………………………………………
فهرست مطالب
عنوان                                                 صفحه
4-2-2 تاثير مستقل درجه حرارت بر مدول آلاستيته(MOE  ) ……………………………………………………..
4-2-3 تاثير متقابل درصد اختلاط ودرجه حرارت بر مدول آلاستيته( MOE  ) …………………………………………
4-3 مقاومت به ضربه (IBS ) …………………………………………………………………………………………………………….
4-3-1 تاثير مستقل درصد اختلاط بر مقاومت به ضربه ( IBS ) …………………………………………………………………..
4-3-2 تاثير مستقل درجه حرارت پرس بر مقاومت به ضربه ( IBS ) …………………………………………………….
4-3-3 تاثير متقابل درصد اختلاط و درجه حرارت  بر مقاومت به ضربه (IBS )………………………………..
4-4 چسبندگي داخلي …………………………………………………………………………………………………………………………….
4-4-1 تاثير مستقل درصد اختلاط بر چسبندگي داخلي ( IB ) …………………………………………………………………..
4-4-2 تاثير مستقل حرارت پرس بر چسبندگي داخلي ( IB ) ……………………………………………………………………
4-4-3 تاثير متقابل درصد اختلاط و درجه حرارت بر چسبندگي داخلي ( IB ) …………………………………………..
4-5 جذب آب بعد از 2 ساعت غوطه وري در آب ( WA2  ) ………………………………………………………….
4-5-1 تاثير مستقل درصداختلاط برجذب آب بعد از 2 ساعت غوطه ور شدن در آب ( WA2  ) ………………..
4-5-2 تاثير مستقل درجه حرارت پرس برجذب آب بعد از 2 ساعت غوطه ور شدن در آب ( WA2 )
4-5-3 تاثير متقابل درصد اختلاط وحرارت برجذب آب بعد از2 ساعت غوطه ور شدن در آب(WA2)
4-6 جذب آب بعد از 24 ساعت غوطه وري در آب (WA24  ) ……………………………………………………….
4-6-1 تاثير مستقل درصد اختلاط برجذب آب بعد از 2 ساعت غوطه ور شدن درآب(WA24  ) ……………….
4-6-2 تاثير مستقل حرارت پرس برجذب آب بعد از 2 ساعت غوطه ور شدن درآب(WA24  ) …………………
4-6-3 تاثيرمتقابل درصد اختلاط وحرارت پرس برجذب آب بعد از2ساعت غوطه ور شدن درآب(A24)
4-7 واكشيدگي ضخامت بعد از 2 ساعت غوطه وري در آب (TS2 ‌) …………………………………………………
4-7-1 تاثير مستقل درصد اختلاط برواكشيدگي ضخامت بعد از2ساعت غوطه وري در آب( TS2 )………………..
4-7-2 تاثير مستقل حرارت پرس برواكشيدگي ضخامت بعد از2ساعت غوطه وري در آب( TS2 )…………………..
4-7-3 تاثير متقابل درصد اختلاط و حرارت پرس بر وا كشيدگي ضخامت بعد از 2 ساعت غوطه وري در
آب ( TS2 ) ……………………………………………………………………………………………………………………………..
4-8 واكشيدگي ضخامت بعد از 24 ساعت غوطه وري در آب ( TS24  ) ………………………………………….
4-8-1 تاثير مستقل درصد اختلاط بر واكشيدگي ضخامت بعد از 24 ساعت غوطه وري در آب(TS24  )………
4-8-2 تاثير مستقل حرارت پرس بر واكشيدگي ضخامت بعداز 24 ساعت غوطه وري در آب ( TA24 ) ………
4-8-3 تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس بر واكشيدگي ضخامت بعد از 24 ساعت غوطه وري در
آب (TS24  ) ………………………………………………………………………………………………………………………….
فهرست مطالب
عنوان                                                 صفحه
فصل پنجم : بحث و نتيجه گيري ……………………………………………………………………………………………………..
پيشنهادات ………………………………………………………………………………………………………………………………….
منابع …………………………………………………………………………………………………………………………………………
ضمايم ………………………………………………………………………………………………………………………………………

فهرست جداول
عنوان                                                 صفحه

جدول 1-1 : تعداد واحدهاي توليد تخته خرده چوب در كشور وظرفيت اسمي آنها طي سالهاي73-77
جدول 1-2 : درصد وزني قسمتهاي اصلي گندم ………………………………………………………………………….
جدول 1-3 : فهرستي از منابع الياف سلولزي جهان درسال 1995……………………………………………………
جدول 1-4: خلاصه توليدي ضايعات كشاورزي در جهان ……………………………………………………………..
جدول 3-1 : نسبت مخلوط كاه گندم وتراشه روكش راش ……………………………………………………………..
جدول 3-2 : طرح آزمايشات ………………………………………………………………………………………………….
جدول 3-3: تعيين ابعاد كاه گندم …………………………………………………………………………………………………….
جدول 3-4: تعيين ابعاد كاه گندم …………………………………………………………………………………………………….
جدول 3-5: خصوصيات چسب اوره – فرم آلدهيد ……………………………………………………………………..
جدول 3-6 : نتيجه آناليز شيميايي كاه گندم …………………………………………………………………………………
جدول 3-7: نحوه برش نمونه هاي آْزموني از هرتخته ……………………………………………………………………
جدول 4-1: ميانگين مقاومت خمشي تخته هاي ساخته شده در شرايط مختلف ( MOR  )……………….
جدول 4-2 : تجزيه واريانس مقاومت خمشي ( MOR  ) ………………………………………………………………
جدول 4-3: مقايسه ميانگين تاثير مستقل درصد اختلاط بر مقاومت خمشي ( MOR  ) ……………………..
جدول 4-4: مقايسه ميانگين ها براي تاثير مستقل حرارت پرس برمقاومت خمشي ( MOR  ) …………
جدول 4-5: آزمون دانكن براي تاثير متقابل درصد اختلاط ودرجه حرارت پرس بر مقاومت خمشي
(MOR‌) ………………………………………………………………………………………………………………………………
جدول 4-6: ميانگين مدول الاستيسيته تخته هاي ساخته شده در شرايط مختلف پرس(MOE  ) …………..
جدول 4-7: تجزيه واريانس مدول الاستيسيته (MOE  ) …………………………………………………………………
جدول 4-8: آزمون دانكن براي تاثيرمستقل درصد اختلاط بر مدول الاستيسيته ( MOE ) ……………………
جدول 4-9: آزمون دانكن براي تاثير مستقل حرارت برمدول الاستيسيته ( MOE ‌ ) ……………………………
جدول 4-10: آزمون دانكن براي تاثير متقابل درصد اختلاط و حرارت پرس بر مدول الاستيسيته
(MOE‌) ………………………………………………………………………………………………………………………………..
جدول 4-11: ميانگين مقادير مقاومت به ضربه ( IBS ) ……………………………………………………………….
جدول 4-12: تجزيه واريانس مقادير مقاو.مت به ضربه (IBS  ) …………………………………………………….
جدول 4-13: آزمون دانكن براي تاثير مستقل درصد اختلاط بر مقاومت به ضربه ( IBS ) ……………….
فهرست جداول
عنوان                                                 صفحه

جدول 4-14: مقايسه ميانگين ها براي تاثير مستقل حرارت پرس بر مقاومت به ضربه ( IBS )………….
جدول 4-15: آزمون دانكن براي تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس بر مقاومت به ضربه (IBS)
جدول 4-16: ميانگين چسبندگي داخلي تخته هاي ساخته شده در شرايط مختلف ( IB  ) ………………..
جدول 4-17: تجزيه واريانس چسبندگي داخلي (IB ) …………………………………………………………………
جدول 4-18: آزمون دانكن اثر مستقل درصد اختلاط بر چسبندگي داخلي (IB )………………………………
جدول 4-19: آزمون دانكن اثر مستقل حرارت پرس بر چسبندگي  داخلي ( IB )…………………………….
جدول 4-20: آزمون دانكن اثر متقابل درصداختلاط و حرارت بر چسبندگي داخلي ( IB  )……………….
جدول 4-21: ميانگين جذب آب پس از 2 ساعت غوطه وري در آب (WA2 )……………………………….
جدول 4-22: تجزيه واريانس جذب آب پس از 2 ساعت غوطه وري در آب ( WA2 )………………………
جدول 4-23: آزمون دانكن براي تاثير مستقل درصد اختلاط بر جذب آب بعد از 2 ساعت غوطه وري
در آب(WA2 ) …………………………………………………………………………………………………………………………….
جدول 4-24: آزمون دانكن براي تاثير مستقل حرارت پرس بر جذب آب بعد از 2 ساعت غوطه وري
درآب (WA2 ) …………………………………………………………………………………………………………………………….
جدول 4-25: آزمون دانكن تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس بر جذب آب پس از 2 ساعت
غوطه وري در آب (WA2 ) ……………………………………………………………………………………………………
جدول 4-26: ميانگين جذب آب پس از 24 ساعت غوطه وري در آب در آب (WA24 ) ………………….
جدول 4-27: تجزيه واريانس جذب آب پس از 24 ساعت غوطه وري در آب (WA24 ) ………………….
جدول 4-28: آزمون دانكن براي تاثيرمستقل درصداختلاط بر جذب آب پس از 24 ساعت غوطه وري در
آب (WA24  ) …………………………………………………………………………………………………………………………….
جدول 4-29: مقايسه ميانگين ها براي تاثير مستقل حرارت پرس بر جذب آب بعد از 24 ساعت غوطه وري
در آب (WA24  ) …………………………………………………………………………………………………………………………….
جدول 4-30: آزمون دانكن براي تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس بر جذب آب بعد از 24
ساعت غوطه وري در آب ( WA24 ) ……………………………………………………………………………………………
جدول 4-31: ميانگين درصد واكشيدگي ضخامت پس از 2 ساعت غوطه وري در آب ( TS2 )………….
جدول 4-32: ميانگين درصد واكشيدگي ضخامت پس از 2 ساعت غوطه وري در آب ( TS2 )………….
جدول 4-33: آزمون دانكن براي تاثير مستقل درصد اختلاط برواكشيدگي ضخامت بعد از 2 ساعت
غوطه وري در آب  (TS2  ) …………………………………………………………………………………………………………..
فهرست جداول
عنوان                                                 صفحه

جدول 4-34: آزمون دانكن براي تاثير مستقل حرارت بر واكشيدگي ضخامت بعد از 2 ساعت
غوطه وري  در آب(TS2 )  …………………………………………………………………………………………………….
جدول 4-35: آزمون دانكن براي تاثير متقابل درصداختلاط وحرارت بر واكشيدگي ضخامت بعد از
2 ساعت غوطه وري در آب (TS2 ) …………………………………………………………………………………………
جدول 4-36: ميانگين درصد واكشيدگي ضخامت بعد از 24 ساعت غوطه وري در آب (TS24 )………
جدول 4-37: تجزيه واريانس واكشيدگي ضخامت بعد از 24 ساعت غوطه وري در آب(TS24 )……..
جدول 4-38: آزمون دانكن براي تاثير مستقل درصد اختلاط بر واكشيدگي ضخامت بعد از 24 ساعت
غوطه وري در آب (TS24 ) ……………………………………………………………………………………………………..
جدول 4-39: آزمون دانكن براي تاثير مستقل حرارت پرس برواكشيدگي ضخامت بعد از 24 ساعت
غوطه وري در آب (TS24 ) …………………………………………………………………………………………………….
جدول 4-40: آزمون دانكن براي تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس بر واكشيدگي ضخامت بعد
از 24 ساعت غوطه وري در آب (TS24 ) …………………………………………………………………………………

فهرست اشكال
عنوان                                                 صفحه

شكل 1-1: مصرف تخته خرده چوب در كشور………………………………………………………………………………..
شكل 1-2: پيش بيني مصرف تخته خرده چوب در 5 سال آينده در كشور …………………………………………
شكل 1-3: مراحل ساخت تخته خرده چوب ……………………………………………………………………………….
شكل 2-1: ارتباط بين درجه حرارت پرس و وضعيت فشردگي كيك …………………………………………….
شكل 3-2: الگوي برش نمونه هاي آزمودني از هر تخته ……………………………………………………………….
شكل 4-1: تاثير مستقل درصداختلاط برمقاومت خمشي (MOR )…………………………………………………
شكل 4-2: تاثير مستقل حرارت پرس برمقاومت خمشي (MOR )………………………………………………..
شكل 4-3: تاثير متقابل درصد اختلاط و حرارت پرس برمقاومت خمشي (MOR )…………………………
شكل 4-4: تاثير مستقل درصداختلاط بر مدول آلاستيته(MOE )………………………………………………….
شكل 4-5: تاثيرمستقل درصد حرارت پرس برمدول آلاستيته(MOE )…………………………………………..
شكل 4-6: تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس بر مدول آلاستيته(MOE )……………………………
شكل 4-7: تاثير مستقل درصد اختلاط بر مقاومت به ضربه (IBS )……………………………………………….
شكل 4-8: تاثير مستقل درصدحرارت پرس بر مقاومت به ضربه (IBS )……………………………………………….
شكل 4-9: تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس برمقاومت به ضربه (IBS )…………………………………
شكل 4-10: تاثير متسقل درصد اختلاط بر چسبندگي داخلي (IB )………………………………………………….
شكل 4-11 : تاثير متسقل حرارت پرس بر چسبندگي داخلي (IB )………………………………………………
شكل 4-12: تاثير متقابل درصد اختلاط و حرارت پرس بر چسبندگي داخلي (IB  )………………………..
شكل 4-13: تاثيرمستقل درصداختلاط بر جذب آب بعد از 2 ساعت غوطه وري در آب (WA2 )….
شكل 4-14: تاثير مستقل درصد حرارت پرس برجذب آب بعداز 2ساعت غوطه وري درآب (WA2)…
شكل 4-15: تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس بر جذب آب بعد از 2 ساعت غوطه وري در
آب (WA2 )……………………………………………………………………………………………………………………………………
شكل 4-16: تاثير مستقل درصد اختلاط بر جذب آب پس از24 ساعت غوطه وري در آب (WA24 )……
شكل 4-17: تاثير مستقل درصد  حرارت پرس بر جذب آب پس از 24 ساعت غوطه وري در
آب (WA24 )…………………………………………………………………………………………………………………………
شكل 4-18: تاثير متقابل درصد اختلاط و حرارت پرس بر جذب آب پس از 24 ساعت غوطه وري در
آب (WA24 ) ……………………………………………………………………………………………………………………….
فهرست اشكال
عنوان                                                 صفحه

شكل 4-19: تاثير مستقل درصد اختلاط برواكشيدگي ضخامت بعد از 2 ساعت غوطه وري در آب
(TS2 )……………………………………………………………………………………………………………………………………
شكل4-20: تاثير مستقل حرارت پرس برواكشيدگي ضخامت بعد از 2 ساعت غوطه وري در آب
(TS2 )….. ……………………………………………………………………………………………………………………….
شكل4-21: تاثير متقابل درصداختلاط و حرارت پرس بر واكشيدگي ضخامت بعد از 2 ساعت
غوطه وري در آب (TS2  ) ……………………………………………………………………………………………………………
شكل 4-22: تاثير مستقل درصداختلاط بر واكشيدگي ضخامت بعد از24 ساعت غوطه وري درآب
(TS24 ) ……………………………………………………………………………………………………………………….
شكل 4-23: تاثير مستقل حرارت پرس بر واكشيدگي ضخامت بعد از24 ساعت غوطه وري درآب
(TS24 ) ……………………………………………………………………………………………………………………….
شكل 4-24: تاثير متقابل درصد اختلاط و حرارت پرس بر واكشيدگي ضخامت بعد از 24 ساعت
غو طه وري در آب (TS24 ) ……………………………………………………………………………………………………

منابع مورد استفاده:

1- آرین، 1. 1381 . صنعت تخته خرده چوب در ایران، مجله صنایع چوب و کاغذ 3 صفحه 72 -79.

2- ابراهیمی، قنبر، 1368 ، مکانیک چوب و فرآورده های مرکب آن ( ترجمه) ، انتشارات دانشگاه تهران، صفحه 249-243.

3- امام ، مهران، (1376) بررسی تأثیر شرایط کیک خرده چوب راش و پرس بر انتقال حرارت، پایان نامه  کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4- پارسا پژوه و شعرایی داد 1355. بررسی خواص فیزیکی تخته خرده چوبهای ساخته شده در کارخانجات ایران، نشریه دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، شماره 33 ، صفحه 48-43

دانلود فایل



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:









ارسال توسط ali
آخرین مطالب